135 jaar lang Twente op stand – Dat best onderhouden heerenhuis

135 jaar lang Twente op stand – Dat best onderhouden heerenhuis

Zo kan het dus echt gaan. Het zal op een lome zaterdagmiddag in mei of juni 1997 zijn geweest. Ik fietste met mijn oudste jongen min of meer toevallig over de Wierdensestraat. In een tempo dat paste bij mijn tijd. Onwillekeurig viel mijn oog op de gebruikelijk schreeuwerige fotopresentatie van een makelaardij. Niet echt op zoek, toch maar even afgestapt om te neuzen. En daar stond het. Ik zag het meteen. Ik moest en zou. En het allermooiste was: ik wist, dat ik zou. Wat een prachtig pand. Niets meer in het lood, maar met uitstraling. Almelose historie in een notendop. Maar ook petite histoire: begin jaren dertig van deze eeuw kwamen mijn overgrootouders naar Almelo. Ze kerkten bij het Leger des Heils. Dat lag ook in de Boompjes. Ik zag ze voor mijn geestesoog zo weer de oude Legerzaal binnenlopen. Wie spreekt hier nog over de rol van het toeval? Om kort te gaan: daags voor de jaarwisseling woonden we aan de Boompjes 21.
Intrigerende vraag: hoe oud zou het huis nu zijn? Wie hebben er gewoond? De namen, de tijden. Kortom, wat is de geschiedenis van het pand? De muren weten er beslist meer van, maar ze doen er wijselijk het zwijgen toe. Dit is de neerslag van die bescheiden zoektocht. Van ‘heerenhuis’ naar ‘herenhuis’. Van toen naar nu.

Lees verder: Boompjes 21

Boompjes21