Dominique Lucassen wint tweede Debat Award

Dominique Lucassen heeft met haar goede onderbouwde mening en haar vurige debat over de stelling ‘het stemrecht voor Provinciale Statenverkiezingen moet worden verlaagd naar 16 jaar’ de eerste prijs in de wacht gesleept van de tweede Overijssel Debat Award op 27 oktober. De 18-jarige scholiere van het Pius X College ontving de prijs uit handen van Statenlid en vicevoorzitter van Provinciale Staten, de heer Wim Dalhuisen.

In totaal deden 12 scholen mee aan deze tweede editie van de Overijssel Debat Award. Via twee voorrondes waren uit een groep van 45 leerlingen de 12 beste debaters geselecteerd voor de grote finale in het provinciehuis. De organisatie was in handen van de provincie Overijssel in samenwerking met de Jongerenraad Overijssel en het Pius X College.

Jury

De jury werd gevormd door Statenlid Wim Dalhuisen (Statenlid en vicevoorzitter van Provinciale Staten), Dinand Drankier (lid Jongerenraad Overijssel) en Dirk van Dorsselaer (Nederlands Debat Instituut). Aan hen was de taak om de twee finalisten aan te wijzen, na afloop van drie debatrondes van tien minuten. De voorzitter van de jury, Wim Dalhuisen, vond het niveau hoog en vertelde dat het ontzettend moeilijk voor de jury was om de finalekandidaten te selecteren.

Finale

Uiteindelijk wees de jury de 14-jarige Joris Eeftink van het Bataafs Lyceum uit Hengelo en de 18-jarige Dominique Lucassen van het Pius X College uit Almelo aan als finalisten. Wat volgde was een vurig debat over de stelling ‘het stemrecht voor Provinciale Statenverkiezingen moet worden verlaagd naar 16 jaar’. Na het debat, dat 10 minuten duurde en waarin vooral Joris veel spreektijd claimde, vond de jury toch dat Dominique Lucassen in het debat het meest overtuigend overkwam.

Jong Overijssel Doet Mee!

De Overijssel Debat Award is onderdeel van het programma Jong Overijssel doet mee!, via dit project wil de provincie Overijssel extra aandacht besteden aan jongeren tussen 15 en 21 jaar met de bedoeling hen méér te betrekken bij de democratie. Naast gastcolleges, lespakketten en Statenspelen organiseert de provincie sinds vorig jaar ook de Overijssel Debat Award. Omdat het Pius X College al veer ervaring heeft met het organiseren en begeleiden van debatten, hebben de provincie, het Pius X College en de Jongerenraad Overijssel de handen ineen geslagen.