Piusdebaters in landelijke top

Almelo, 11 december 2011 – Het Pius X College werd gisteren bij het NK Debatteren in Leiden vierde van Nederland: dat is zeker niet niks. Bitterzoet is het echter wel een beetje. De landelijke voorronde werd winnend afgesloten en in de eindronde werden debat 1, 2, 3 en 5 gewonnen. Beslissend was debat 4.

Ik loop lang genoeg mee als debattrainer en -coach: debaters vinden bijna altijd dat zij ten onrechte verliezen. Maar toch: als je in dat beruchte vierde debat (als tegenstander) tegenstrijdigheden in de definitie aan de kaak stelt, de uitvoerbaarheid laakt (dat onderdeel was door de voorstanders niets eens behandeld), de doeltreffendheid aanpakt, aanvallen op je argumenten redelijk afslaat en ook nog eens enkele drogredenen bij de tegenstander aanwijst, dan heb je dat debat echt dik gewonnen. Dat vonden twee van de drie juryleden ook. De juryvoorzitter heeft echt, maar dan ook echt, zitten slapen. Zelfs de tegenstrevers meenden verloren te hebben.

Foutieve inschatting dus van de leidsman. Kan gebeuren, oprechte dank voor de moeite; de faux pas kost onze meiden echter wel de finale en dat is niet alleen jammer, maar ook betreurenswaardig. Een paar nieuwe gezichten in die finale, dat zou geen kwaad kunnen – mits die plek verdiend is, uiteraard. Dat was hier dus absoluut het geval.

Al met al toch maar de positieve zaken laten prevaleren: een lekker strak georganiseerd toernooi, vruchtbare wedstrijdvernieuwingen, mooie debatten in een fraaie entourage en uiteraard (weer) een prestatie van formaat van Babette Keizer, Anastasia de Vries en Dominique Lucassen. Met dank ook aan Mike Weltevrede en de meegereisde supporters uit de tweede klas. Wie de jeugd heeft …

48. debaters