Piusdebaters op een streak!

Piusdebaters op Leraar 24!

—-

Succes tto debaters: runner-up van Nederland in 2010 Debating Contest

Na het succes bij de Junior Speaking Contest en de Almelo Debat Prijs is er opnieuw alle reden tot juichen: bij de 2010 tto Debating Contest is het Pius X College runner-up geworden. Say what? Jawel, tweede van Nederland – en dat in een zeer serieuze Engelstalige competitie, met een zeer sterk deelnemersveld. Het team (Anastasia de Vries, Babette Keizer en Dominique Lucassen, gesteund door Mary Crombie en Nico van der Woude) leverde zaterdag 17 april op de campus van het Utrecht University College een waar huzarenstukje af. De Pius-debaters reikten dus tot in de landelijke finale. Daarin moesten ze uiteindelijk hun meerdere erkennen in het Overbetuwe College.

We konden de jury in dat debat klaarblijkelijk niet voldoende overtuigen van het feit, dat de namen van ‘sex-offenders’ op internet geplaatst mogen worden. Dit verlies was natuurlijk deels aanvechtbaar (een aardig voorbeeld van een ‘ethos-jurering’), maar ik zou er bepaald geen woorden aan vuil willen maken. Die jurering geschiedde op hoog niveau en bovenal geldt: laten we vooral het eclatante succes vieren.

We zijn dus echt heel goed bezig. Dat vonden en vinden we natuurlijk zelf al, maar nu blijkt het ook uit wedstrijdresultaten. We hoeven dus voor niemand meer onder te doen. Bescheidenheid is uiteraard gepast en we gaan heus niet altijd en overal en alles winnen, maar ik vertel met graagte en gretigheid aan iedereen dat we nog maar net begonnen zijn. Er zit zeer beslist rek in. Wacht dus maar af: als we zo door blijven gaan, dan komt er nog meer succes.

—-

Debaters Pius X College vol op het orgel

Een landelijke debatwedstrijd met meer dan honderd deelnemende scholen in drie voorrondes. De debaters van het Pius X College scharen zich na de voorronde in Raalte voor de derde keer in successie bij de besten van het land. Op 11 december vertegenwoordigen Liselotte Keizer, Marieke Kral, Dominique Lucassen, Noeschka van der Kraan en Babette Keizer de Almelose school bij de finale van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor middelbare scholieren in Leiden.

De tweede van de drie landelijke voorrondes van dat NK vond plaats in Raalte. Achteraf bleek de toch wat haperende trein-bus-treinaansluiting in Nijverdal een groter obstakel dan de tegenstanders bij de debatwedstrijd zelf. In de eerste ronde verdedigden Liselotte, Marieke en Dominique de stelling dat de Europese Unie kennismigranten uit ontwikkelingslanden moet weigeren. In de ogen van de jury was die eerste beurt iets aan de voorzichtige kant. Daarna volgde respectievelijk een rol als voor- en als tegenstander bij de stelling: ‘Het percentage vrouwen in directies moet verplicht overeenkomen met het percentage vrouwen dat werkzaam is in de sector’ en bij de motie: ‘Het illegaal downloaden van muziek en films moet actief worden vervolgd.’ Beide debatten werden glansrijk gewonnen. Wat heet; het team maakte volgens de jury werkelijk korte metten met de tegenpartij: duidelijke structuur, scherpe aanvallen, juiste toonzetting. Vol op het orgel dus, en daarom stevent het Pius X College gedecideerd af op de onder Nederlandse scholieren zo felbegeerde finaleplek in de Sleutelstad.

foksuk