De cup met de grote mond?

NK in Leiden

De cup met de grote mond?

Almelo, 13 december 2009- De debaters van het Pius X College namen op zaterdag 12 december in Leiden deel aan de prestigieuze eindronde van het NK debatteren. De verwachtingen waren aanzienlijk, vanwege de ongeslagen staat van dienst tijdens de voorronde. Nu het verbale stof opgetrokken is, blijkt die daverende start geen garantie voor weer een clean sweep. Het werd in de Sleutelstad dan ook een finale met wisselend succes. Liselotte Keizer, Marieke Kral en Merle Jannink konden een fraaie overwinning bijschrijven, maar moesten ook drie keer hun meerdere erkennen in de tegenstander.

Dat vormde een leerzaam aspect van deze dag: de verschillen in de landelijke competitie blijken miniem, zodat de vorm van de dag en – helaas – een tweetal kleine vormfouten van de jury het verschil maakten.

Opnieuw geldt echter dat het bereiken van die laatste ronde alles zegt over het niveau van de Piusdebaters: we kunnen mee met de besten van Nederland – en begeleidend debatdocent Nico van der Woude blijft halsstarrig volhouden dat er nog meer in het debatvat zit.

De Pius Debating Society deed trouwens meer van zich spreken op die zaterdag: jurylid Serop Lazarian deed zijn goede werken uiteraard in stilte. Troublespeechdebater Madelon Oude Vrielink en ballondebater Olivier Prijs begonnen beiden met werkelijk uitstekende resultaten in de voorrondes, maar ze konden uiteindelijk net geen plaats bemachtigen in de finale in de sfeervolle Hooglandse kerk.

Uiteindelijk mocht het team de beker trouwens wel even vasthouden, maar dat was omdat we een treinstel deelden (zeker in verbaal opzicht) met het triomferende Zernike College uit Haren. Het aanschouwen van de ‘cup met de grote mond’ deed de Almelose debaters zichtbaar goed: inspiratie voor wat wellicht een grootse toekomst gaat bieden.

Op naar Leiden

Pius Debating Society succesvol

Almelo, 21 november 2009 – Ze speelden een thuiswedstrijd – en dat hebben we geweten. De debaters van het Pius X College hebben bij de voorronde van het NK Debatteren voor middelbare scholieren 2009 flink huis gehouden. Het team, bestaande uit Liselotte Keizer, Marieke Kral en Merle Jannink won alle debatten glansrijk en dus zijn de dames door naar de eindronde van het NK in Leiden, op 12 december. Vooral in het tweede potje lieten de Pius-debaters op ijzersterke wijze zien, hoe je een debat – en je tegenstander – naar je hand zet: ‘Gewoon in en van een andere klasse’, aldus de jury.

Dat was nog niet alles, want ook het gelegenheidsteam (invallers van het Pius vanwege afzeggingen van een andere school), dat bestond uit Anastasia de Vries, Babette Keizer, Olivier Prijs en Sophie Slot trok bij alle wedstrijden aan het langste eind. Dat mag een daverende verrassing heten, want dat invallen is toch een last-minute aangelegenheid. Het ‘dummyteam’, zoals het wat oneerbiedig genoemd wordt, overtuigde desondanks en het is door de organisatoren van het Nederlands Debat Instituut dan ook uitgenodigd in Leiden (als reserve (een school mag maar met één team deelnemen), maar toch).

Zes gespeeld, zes gewonnen. Waar het eindigt? Laten we het succes vieren, maar ook met beide benen op de grond blijven staan. Het zegt allemaal niets over hoe het in Leiden zal gaan, maar het tekent voorlopig het algemene debatniveau waarop de Pius Debating Society zich inmiddels weet. De Almelose debaters kunnen mee met de besten van Nederland – dat bewijs is wettig en overtuigend geleverd.

Dramales voor debatclub

Van binnenbandenplakker en piepende kippen

Almelo, 2 oktober 2009 – Wie spreekt, moet acht slaan op vele dingen: lichaam, mimiek en stemdynamiek, om maar eens wat te noemen. De bovenbouwers van de Pius X Debatclub putten zich op maandag 28 september 2009 lichamelijk en geestelijk uit in een heuse training van dramadocente Rosalinde Hauwert.

In de opwarmfase gaat het over tongbrekende stemoefeningen, want spreek deze woorden maar eens razendsnel achter elkaar uit: binnenbandenplakker, piepende kippen en de kapitein van de pakketboot.
Uiteraard passeren die middag ook meer serieuze oefeningen de revue: hoe doe je dat met je ademhaling, hoe zoek je oogcontact met je publiek, wat zijn zinnige en effectvolle gebaren?
Uiteindelijk komt het allemaal aan op een transfer naar de praktijk. Daarom liet Roos de debaters in een slotdebat de aangedragen kennis als daad bij het woord voegen. Weer wat geleerd.

Oproep reünie debatclub TCC

Rond het schooljaar 1997-1998 ben ik gestart met de debatclub van het Twents Carmel College aan de Lyceumstraat. Een jaar later voegde mijn vriend, steun en toeverlaat J.W. Walgien zich bij ons. We hebben samen met vele geestdriftige leerlingen (tot mijn vertrek in 2003) prachtige dingen gedaan en spannende, enerverende, leerzame en leuke debatavonturen beleefd. Dat is iets om te bewaren en toch ook wel om op terug te blikken.

Daarom willen we een weerzien organiseren. Het ligt in de bedoeling om dat, als we althans genoeg respons krijgen, “ergens rond de herfstvakantie” van het schooljaar 2009-2010 te doen. Wilde plannen hebben we niet, maar misschien kunnen we een debatje houden (wedden dat je het nog kunt?), bijpraten en samen iets eten. Ben of ken jij iemand die met de warme gloed van de debatclub te maken heeft gehad? Zegt het voort!

We zijn dus op zoek naar oud-debaters, hun sterke debatverhalen en hun oude foto’s. Kom dus ook naar de reünie. Meld je aan, waar wacht je nog op? Talm en schroom niet (zo hebben we je niet opgevoed) en reageer vooral.

Oud(er) debatnieuws

(mei 2009) – Het beste bewaren we bij de Pius X Debating Society spreekwoordelijk voor het laatst. Het Europadebat in de Almelose raadszaal was in ieder opzicht een klinkend succes. De debatkanonnen van het Pius X College gingen op 20 mei 2009 verbaal in de slag met lokale politici en aanstaande europarlementariërs.

ALMELO – Leerlingen van de scholengemeenschap Pius X gingen woensdagavond in de Almelose raadszaal in debat met kandidaten voor het Europese parlement. Merle Jannink werd door de jury tot beste debater uitgeroepen. ‘To the point’ ging zij de discussie aan met de politici over zaken zoals meer investeren in onderwijs in plaats van in landbouw, de EU moet zich beperken tot kerntaken en het vetorecht van individuele lidstaten op het gebied van veiligheid moet worden afgeschaft.
Euro-kandidaten Louis Meuleman ( PvdA), Joost van de Akker (VVD), Mariella Smids (CDA) en Kosta Skliris (Groenlinks) en enkele gemeenteraadsleden namen aan het debat deel. Een der juryleden vond zelfs dat de leerlingen beter discussieerden dan menig raadslid. (bron: www.almelonieuws.nl)

ALMELO – Het was een levendig Europees debat dat op woensdag 20 mei in het Almelose gemeentehuis werd gehouden. Volgens een van de deelnemende politici was het het interessantste van de acht debatten die hij tot dan toe had meegemaakt. Van een ander had het wel wat langer mogen duren. Leerlingen van de debatclub van het Pius X College debatteerden met lokale en Europese politici over drie stellingen: over meer investeren in onderwijs en minder in de landbouw, over de kerntaken en over het vetorecht. Merle Jannink werd door de jury uitgeroepen tot beste debater. Ze was to the point en bleek goed de richting waarin het debat ging, in het oog te houden. (bron: www.piusx.nl)