Dominique Lucassen wint Almelo Debat Prijs 2011

Dominique Lucassen mag zich een jaar lang de beste debater van Almelo noemen. De scholiere van het het Pius X College nam maandagavond 26 september tijdens de Almelo Debat Prijs met succes de strijd op tegen Mike Weltevrede – eveneens van het Pius X College. De derde editie van de Almelo Debat Prijs stond in het teken van opvoeden en maakte onderdeel uit van de campagneweek ‘Opvoedendoen we allemaal’ van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Leerlingen van CSG Het Noordik, Sg. St.-Canisius en het Pius X College kwamen maandag naar het Stadhuis. ’s Middags deden zij mee aan een debatworkshop. Die stond onder leiding van debatleider Nico van der Woude van het Pius X College. Deze school heeft een lange traditie opgebouwd in debating. De leerlingen leerden van hem en elkaar de fijne kneepjes van het debatvoeren. Zo konden zij zich voorbereiden op de debatwedstrijd die om 18.00 uur ’s avonds begon.

Debatwedstrijd

Veel leerlingen hadden fans meegenomen die hen aanmoedigden tijdens de debatwedstrijd, waaraan ook enkele gemeenteraadsleden deelnamen. De presentatie was in handen van Monique Sleiderink van RTV Oost. Voor de debatstrijd begon, stelden de leerlingen van zowel het VWO, HAVO als VMBO zich kort voor aan het publiek. De wedstrijd telde drie ronden waarin gedebatteerd werd over ondermeer ouders als Facebookvrienden en het al dan niet verbieden van de opvoedende tik. De juryleden Leo van Raaij, chef van de stadsredactie van TCTubantia, Marieke Kral, oud-leerling van het Pius en winnares van vorig jaar en wethouder Mieke Kuik-Verweg, beoordeelden de kwaliteiten van de deelnemers. Bij vlagen spatten de vonken er van af. Over andere stellingen bestond consensus waardoor vuurwerk ontbrak. Na drie ronden trok de jury zich terug om twee finalisten aan te wijzen.

Almelo Debat 2011

Finale

Pius X-leerlingen Mike Weltevrede en Dominique Lucassen mochten tegenover elkaar plaatsnemen in de arena. De finalisten hadden even daarvoor de nodige input gekregen van de door hen zelf als secondant uitgekozen raadsleden Arjen Maathuis en Irene ten Seldam. De klasgenoten debatteerden over de stelling dat de overheid lokmeiden moet gebruiken om loverboys te pakken. Mike was voor de stelling, Dominique moest beargumenteren waarom de inzet van lokmeiden juist geen goed plan is. “Ik wist dat ik ging verliezen”, zei Mike na afloop. Niettemin prees de jury zijn eigen persoonlijkheid en vooral ook zijn humor die met name in de voorronde een sterk punt bleek. Dominique zat vol passie en werd door de jury gekwalificeerd als een geweldige debater. Dominique, wiens hartslag naar eigen zeggen “170 kilometer per uur ging”, nam stralend de wisselbeker in ontvangst. Voor Marieke Kral, winnares van de editie 2010, was er een replica van de beker.