Poilu Hedeman, Jules

Op 8 juni 1916 sneuvelt in de hel bij Verdun iemand uit Almelo. De dood van de sous-lieutenant en vaandeldrager in het 321e Régiment d’ Infanterie van het Franse leger haalt zelfs de kolommen van de New York Times en dat zegt genoeg over de status van Jules Hedeman. Vermaard internationaal journalist van Le Matin, drager van het Legion d’Honneur, het Croix de Guerre en tien andere buitenlandse ordetekens, vertrouweling van het Corps Diplomatique, gast van drie Amerikaanse presidenten, kind aan huis bij talloze beroemdheden onder wie de Franse president Poincaré, de Engelse staatsman Lloyd George, de Duitse socialist Bebel, de Amerikaanse magnaat Rockefeller en wereldwijd bij ‘vrijwel iedereen die in die dagen iets voorstelt’.

Jules Hedeman is in 1911 weliswaar genaturaliseerd tot Fransman, maar hij ziet in 1869 het levenslicht in Almelo en groeit ook op in de Aastad. Daarna volgt een vlammende loopbaan in de internationale journalistiek. Wat beweegt Hedeman ertoe, om de pen neer te leggen en met een ander wapen te strijden? Van Almelo naar wereldstad Parijs, naar het inferno van de loopgraven voor Verdun. Dit is het relaas van een groots leven met een grotesk eind. Een verhaal over berouw en boetedoening. Voor de vlag, voor de victorie.

Hieronder het beginfragment van een nog uit te geven boekwerk. Wie wil helpen om dit boek uit te geven? Welk bedrijf of welke instelling wil sponsoren? Schrijf in voor dit boek. Geef uw naam en adresgegevens (o.v.v. Hedeman) door via: woudwise@home.nl of via contact op deze site.

Dat mailtje verplicht nog tot niets. U ontvangt nadere informatie, zodra er meer bekend is over de publicatie. De prijs ligt naar verwachting rond de 15-20 euro, maar betaling is natuurlijk pas aan de orde na levering. Ik hoor dus graag van u – en dan kunnen we ook overleggen over een tegenprestatie. Wij hopen op steun (van u, uw instelling of bedrijf), want voorinschrijvingen en donaties helpen om dit opmerkelijke verhaal uit te geven.

Correctie: het boek is uitgegeven en u kunt het hier kopen.

Poilu Hedeman Proloog

Poilu1

Poilu2

Poilu3

Poilu4

Hedemangeweer